Good Sync

Резервно копие на информацията с GoodSync

В днешно време хората по света, които притежават компютър, лаптоп или друго средство за комуникация сигурно са милиарди. И предполагам всеки от тях има някаква ценна информация, запазена на съответното устройство. Но колко са тези от тях, които се грижат тази информация да не бъде загубена? Защото това става лесно и често се случва. Като се започне от токови удари и повреда в хард диска, небрежно отношение към компютъра и се стигне до инцидентно изтриване на нещо важно, всичко това води до много главоболия и излишни нерви.

На мен лично ми се е случвало три пъти да губя важна информация – веднъж поради невнимание и два пъти заради повреда на хард диска. В крайна сметка успях да възстановя по-голямата част от нея, но загубих ценно време и излишни пари.

От тогава насам реших да се опитам да предотвратя подобни инциденти. Решението, разбира се беше да си направя резервно копие на информацията на външен хард диск. Някой може би ще каже, че има и вариант с качването и в някой сайт за съхранение, но това е подходящо за малко количество информация (до 3-4-5 GB), а и винаги си зависим от наличието на Интернет връзка.

И така, купих си всичкия необходим хардуер и копирах това, което ми е нужно. До тук добре, но когато след време реших да синхронизирам информацията, се видях в чудо. Пробвах ръчно да сравнявам всяка наскоро променена папка и файл за разлики, но бързо разбрах че това си е чист мазохизъм. И тогава открих една програма, която върши прекрасна работа за тази цел и съм много доволен от нея. Тя се казва GoodSync и в тази статия бих искал да Ви запозная с нея и да Ви покажа някои от основните и функции.

Програмата работи в два основни режима – синхронизация и архив. Синхронизацията (както се подразбира) сравнява две отделни директории за различни по големина и вид файлове и ако открие такива ги копира и на двете места. Т.е. ако имате една директория с пет файла и друга с три, то накрая и на двете места ще имате по осем файла. Правенето на архив е подобно. При него отново се сравняват две директории, но при откриване на променени файлове те се копират от първата (главната) на втората (резервна) директория. Тук винаги се копират файлове от първата към втората папка и никога обратно.

1. Когато започвате работа с GoodSync първото нещо, което трябва да направите е да създадете нова задача и да зададете нейното име и тип.

Резервно копие на информацията с GoodSync

Резервно копие на информацията с GoodSync

2. След това избирате папките, които искате да синхронизирате или на които да направите архив. При архивиране лявата папка е тази, която е основна, а дясната – тази в която се копират променените файлове.

Резервно копие на информацията с GoodSync

Резервно копие на информацията с GoodSync

3. Когато приключите с избора на директории сте готови да пристъпите към самото синхронизиране или архивиране. Първо натиснете бутона Анализ, за да започне сравняването на файлове и когато той приключи може да видите резултата. Получавате нещо подобно:

Резервно копие на информацията с GoodSync

На картинката по-долу можете да видите какво означават иконите в прозореца за синхронизиране.

Резервно копие на информацията с GoodSync

GoodSync разпознава всички файлове, които се различават по размер или дата на промяна и подготвя те да бъдат прехвърлени в съответните папки. Ако искате даден файл да не бъде синхронизиран, тогава трябва да си поиграете с бутоните, които се появяват между лявата и дясната папка след анализа.

4. Когато сте готови натиснете бутона Синхронизирай (Синхрон.).

5. След като приключи тази операция, натиснете отново Анализ и на екрана би трябвало да се появи надписа In Sync, което означава че всички файлове са еднакви и в двете директории.

По подразбиране програмата създава резервни копия на последните версии на файловете преди те да бъдат презаписани от новите. Те се намират в скритата папка _gsdata_/_saved_ в директорията, която ползвате за резервното копие. Тази опция може да бъде изключена от настройките.

GoodSync поддържа синхронизация и архивиране на данни от дялове на локания хард диск, споделени папки в локалната мрежа, FTP / SecureFTP, Windows Mobile Devices, Amazon S3, WebDAV, MobileMe iDisk, BlackBerry Devices.

Когато използвате външен хард диск като място за съхранение на вашите файлове, GoodSync разбира че това е преносимо устройство и никога не го търси под точно определена буква (E, F, G, I, J и т.н.). Въпреки това винаги се ориентира правилно и посочва верния път към търсените папки. Програмата работи бързо и данни от порядъка на 5-6 GB могат да бъдат копирани за няколко минути без проблем.

Съществува и опция за автоматично синхронизиране или архивиране през определен период от време, който Вие сами определяте.

В заключение мога да кажа, че GoodSync е една чудесна и много удобна програма, която би Ви спасила много ядове. С нея се работи лесно и бързо и не ползва почти никакви системни ресурси. Според това, което съм чувал от специалистите в тази област, в най-добрия вариант трябва да има два отделни носителя на архивираната информация и те трябва физически да са на две отделни места (два различни апартамента, два различни града). По този начин се гарантира, че ако с единия носител се случи нещо, то винаги остава втория и от него може да се извлече необходимата информация. Надявам се при вас всичко да е наред и да не се стига до възстановяване на загубена информация, но човек никога не знае и трябва да има едно наум.


Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *