Ambient Occlusion + Displacement и Bump карти

Използвате ли Ambient Occlusion, за да подобрите рендерите си? Ако отговорът ви е да, тогава сигурно знаете различните начини за неговото получаване.

Какво е Ambient Occlusion?

За тези от вас, които не са запознати, ето кратко описание. Ambient Occlusion помага за по-прецизното визуализиране на сенките в сцените ви. Това е монохромно изображение и се рендерира чрез 3ds Max или друг 3D софтуерен пакет който използвате, след което се обработва във Photoshop, After Effects и други. Бялото и светлите нюанси на сивото не се виждат, а тъмните и черното засилват сенките. Има няколко начина за създаването на това изображение – чрез настройките на V-Ray, с помощта на V-Ray Dirt или чрез скрипт като V-Ray Ambient Occlusion. На видеото по-долу Алекс от VRayGuide показва именно метода с този скрипт.

Проблемът

Ако сте обърнали внимание сигурно сте забелязали, че всички тези методи работят само с чиста геометрия. Тоест ако сте получили релеф чрез карта за Displacement или Bump, този ефект няма да е видим в Ambient Occlusion и ще получите само една гладка повърхност. А това не е добре за крайния резултат, който искате да получите.

Решението – Quick Passes

Преди време и на мен ми се наложи да се изправя пред този проблем. След известно ровене в Google успях да намеря решение и реших да го споделя с вас. То се състои в използването на друг скрипт, наречен Quick Passes. Това е удобен инструмент, който ви позволява да рендирате различни пасове като Black-White mattes, Reflections, Shadows, ZDepth и разбира се Ambient Occlusion. За разлика от всички други методи, Quick Passes разпознава и добавя сенки към всички релефи получени чрез карти. И освен това работи много бързо.

Ambient Occlusion + Displacement и Bump карти

Последната стабилна версия е 2.5, но при мен на 3ds Max 2012 тя не работеше. Затова ако имате проблеми с нея ви препоръчвам да използвате последната бета версия. Скриптът работи с V-Ray, Mental Ray, Scanline и Quicksilver рендери, както и с всички версии на Max от 2008 нагоре.

Оставете коментар

avatar
wpDiscuz
Top