Как да си върнете Drag and Drop в Windows 8

Проблемът

Ако сте минали на новата операционна система на Майкрософт – Windows 8, може би сте забелязали, че Drag and Drop вече не работи. Това означава, че не може да зареждате файловете като ги „хвърляте“ директно в отворения прозорец на програмите. Много се учудих, когато се сблъсках с този проблем и понеже съм свикнал с тази функция на Windows, реших веднага да потърся решение на това ограничение.

Причината

Как да си върнете Drag and Drop в Windows 8

Оказа се, че причината за загубата на Drag and Drop в Windows 8 е много проста и тя се дължи на първото нещо, което намразих още от Vista. И това е User Account Control или UAC. От както го въведоха, този „контрольор“ постоянно се бърка в работата ми и е първото нещо, което изключвам при инсталиране на Windows.

Целта на UAC е да ви предпази от вируси, хакери и др. като не ви позволява да извършвате определени операции, които смята за опасни. Или ви пита по два пъти преди да ги извършите. В Windows 8 на UAC са дадени повече правомощия от преди и това може да обърка начина, по който сте свикнали да работите с компютъра си. Например, освен загубата на Drag and Drop, той не ви позволява да запишете файл извън стандартните папки на Windows – Documents, Downloads, Music и т.н.

Решението

Има стандартен начин за изключване на User Account Control от Control Panel, но по този начин се спират само изкачащите прозорци, които ви питат дали сте сигурни за това или онова. За да си върнете контрола над операционната система, както и функцията Drag and Drop, е нужно да се поровите в регистъра на Windows и да изключите UAC напълно. Ето как става това:

Как да си върнете Drag and Drop в Windows 8
  1. Натиснете бутоните Windows + R.
  2. Напишете Regedit в появилия се прозорец.
  3. Ще се отвори Windows Registry Editor.
  4. Трябва да отидете до: HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows > CurrentVersion > Policies > System
  5. Намерете ключът EnableLUA, и променете цифрата 1 на 0.
  6. Натиснете OK и рестартирайте компютъра.

След рестарта Drag and Drop би трябвало отново да работи за всички програми.

Един минус при пълното изключване на UAC е, че програмите работещи с новото Старт меню (Metro интерфейса) ще престанат да работят. Такива са програми за времето, пътуване, карти на Бинг и др.

Оставете коментар

avatar
wpDiscuz
Top