Как лесно да вградите чертеж в уеб страница със ShareCAD

В тази статия може да разберете как бързо да вградите истински dwg чертеж в уеб страница, който лесно да бъде разглеждан от посетителите на сайта ви.

ShareCAD е безплатна онлайн услуга, която ви позволява да разглеждате чертежи през уеб браузъра си, без да е нужно да използвате AutoCAD или друга подобна програма. Услугата работи на всички известни платформи: Windows, OS X, Linux, Android, iOS, Windows Phone.

ShareCAD може да бъде използван от регистрирани и нерегистрирани потребители. Предимството на първите е, че те могат да съхраняват свои файлове на сървърите на ShareCAD неограничено време и да ги споделят когато е нужно, докато линковете за споделяне на нерегистрираните потребители са валидни само 24 часа.

Освен .dwg, услугата поддържа голям брой файлови формати, в това число и разглеждане на архиви. Максималният размер за качване на един файл е ограничен до 50 MB, което си е напълно достатъчно според мен. Ето и пълен списък с всички поддържани формати:

  • CAD формати: AutoCAD® DWG, DXF, DWF, HPGL, PLT, CGM
  • Векторни формати: PDF, SVG, EMF, WMF
  • 3D формати: STEP, STP, IGES, IGS, BREP, STL, SAT (ACIS®)
  • Растерни формати: PNG, BMP, JPG, GIF, TIFF, TGA, CAL
  • Архиви: 7z, RAR, CAB, ZIP, BZIP, TAR

Ако отидете на сайта на услугата – https://sharecad.org/, лесно ще се ориентирате в интерфейса и може веднага да качите някой файл, който след това да споделите.

Освен този безплатен начин за разглеждане на чертежи в интернет, от CADSoftTools (създателите на услугата) са разработили и безплатен iframe плъгин, който ви позволява да вградите чертеж в уеб страница и по този начин да дадете възможност на потребителите да го разглеждат лесно и бързо на компютри и мобилни устройства.

Преди време Autodesk бяха направили опит за предоставянето на подобна функционалност, но след известно време се отказаха и зарязаха проекта. За разлика от техния подход, методът на CADSoftTools за вграждане на чертеж в уеб страница е изключително прост и лесен. Всичко, което трябва да направите е да добавите следния код във вашата страница:

<iframe src="//sharecad.org/cadframe/load?url=http://www.cadsofttools.com/dwgviewer/floorplan.dwg" scrolling="no"></iframe>

Можете да промените пътя към файла floorplan.dwg и да го замените с ваш собствен чертеж или файл. Самите файлове може да бъдат хоствани на сървърите на ShareCAD (след регистрация) или на ваш собствен сървър (хостинг), както и в някои облачни услуги като Google Drive и Dropbox. Последните обаче е възможно да създават проблеми и файловете да не се зареждат правилно.

Както може да видите от примера по-горе, iframe плъгинът успешно визуализира .dwg чертеж и ви предоставя някои основни и полезни функции за неговото разглеждане. А те са: включване и изключване на слоеве, центриране на чертежа, превключване между светъл и тъмен фон и преглеждане на лейаути, ако има такива.

Плъгинът работи и може да бъде използван с всички съвременни CMS-та като Joomla, Drupal, WordPress. Поддържаните файлови формати са: AutoCAD DWG, DXF; HPGL PLT, SPL; STEP STP, IGES IGS, SAT, CGM, SVG.

Надявам се тази информация да ви влезе в употреба, аз лично веднага се сещам за един проект, в който да използвам възможностите на ShareCAD. Ако имате някакви въпроси, може да ги зададете чрез коментарите по-долу. Ако въпросът е прекалено сложен за мен и не успея да ви дам отговор, може да пишете директно на support@cadsofttools.com

Оставете коментар

avatar
wpDiscuz
Top