Създаване на собствени щриховки в AutoCAD

Използването на щриховки в AutoCAD е нещо обичайно и всеки боравещ с програмата най-вероятно работи с тях. Те се срещат във всеки чертеж и спомагат за по-доброто му възприемане и прочитане. На колко от вас обаче ви се е искало да използвате собствени щриховки в AutoCAD, но не сте успявали да създадете такава? Вградените такива са ограничен брой и не винаги могат да ви помогнат да изобразите нещата така както ги искате.

Съществуват различни начини за добавяне на допълнителни щриховки, но всички те ми се струват прекалено сложни. Освен това се налага да се правят промени по acad.pat (файл на AutoCAD, който съдържа информация за вградените по подразбиране щриховки) и ако не направите резервно копие на този файл, нещата може да се объркат.

Отдавна ми се искаше да намеря по-лесен начин за създаването им и наскоро го открих. Процесът не е труден и когато го направите веднъж ще се убедите в това.
Създаването на собствени щриховки в AutoCAD вече може да става бързо и лесно, благодарение на малка програма наречена DrawHatch. Тя всъщност прави „магията“.

Начин на работа

1. Отворете AutoCAD и напишете appload в командния ред.

2. Намерете програмата, маркирайте я и натиснете Load, за да се зареди. Долу в ляво на появилият се прозорец би трябвало да изпише DrawHatch successfully loaded.

3. Отваря се текстов прозорец в AutoCAD с описание на командите на програмата, които са само две.

Създаване на щриховки в AutoCAD

4. Напишете DHA в прозореца (можете и да го затворите и пак да напишете DHA, ефекта е един и същ). Когато го направите ще се отвори прозореца на самата програмата. Засега го затворете.

5. Ако обърнете внимание ще забележите, че в чертежа ви са се появили четири нови слоя – DrawHatch_Align, DrawHatch_Objects, DrawHatch_Preview и DrawHatch_Square. В тях програмата автоматично поставя елементите на щриховката по време на нейното създаване.

Създаване на щриховки в AutoCAD

Създава се и едно квадратно поле, маркирано в четирите си края от осем жълти линии. Това всъщност е полето, в което трябва да създадете повтарящия се елемент на щриховката или ако вече имате начертан такъв, да го поместите там. Цветът се определя от слоя DrawHatch_Square и може да бъде променен ако работите на бял фон и не се вижда добре.

Създаване на щриховки в AutoCAD
Важно е да работите в слой различен от изброените по-горе четири.

6. Начертайте един квадрат по четирите точки на полето, за да виждате по-добре границите му и вътре в него направете елемента на вашата щриховка. Когато сте готови можете да изтриете този квадрат, освен ако не искате той да е част от нея.

Създаване на щриховки в AutoCAD

7. Напишете отново DHA в командния ред, за да отворите интерфейса на DrawHatch.

8. Натиснете бутона Select, за да изберете обектите от щриховката. След като го направите програмата сама ги маркира и на вас ви остава само да натиснете Enter, за да се върнете в менюто.

Създаване на щриховки в AutoCAD
Важно е да се отбележи, че по някаква причина DrawHatch не обича полилиниите и ако във вашия дизайн има такива ще трябва да ги „гръмнете“, за да станат обикновени линии. В противен случай бутонът View ще остане неактивен като на изображението долу.
Създаване на щриховки в AutoCAD

9. Чрез бутона View прегледайте резултата и след това натиснете Enter, за да се върнете обратно.

Създаване на щриховки в AutoCAD
Друг специфичен момент е, че по принцип програмата оптимизира кривите и кръговете и ги превръща в линии. Поради тази причина те може да изглеждат много ръбати. За да ги направите да изглеждат по-плавни трябва да увеличите броя на страните на кривите.

Това става като изтрийте всички обекти в слой DrawHatch_Objects, напишете отново DHA, за да се върнете в менюто, маркирайте последователно Arcs, Circles и Polylines и увеличете стойността на sides. След това натиснете All и отново Select, Enter и View за да видите резултата.

Създаване на щриховки в AutoCAD

10. Ако сте доволни как изглежда щриховката можете да я запишете. Натиснете Write и запазете файла с разширение .pat някъде на компютъра си.

11. За да зареди AutoCAD новата ви щриховка трябва да копирате този файл в директорията, където се намира вашия acad.pat файл. Обикновено тя е в:

C:\Users\Your User Name\appdata\roaming\autodesk\autocad 2012 – english\r18.2\enusupport\acad.pat

За да не си играете да я търсите просто напишете (findfile "acad.pat") заедно със скобите в командния ред и AutoCAD ще ви я покаже.

12. Готово, вече имате създадена от вас щриховка и можете да я използвате в чертежите си.

Създаване на щриховки в AutoCAD

Искрени благодарности на eduardoNJM, който е създал DrawHatch и дори е направил видео с демонстрация на начина на работа с програмата.

Оставете коментар

avatar
wpDiscuz
Top